Jdi na obsah Jdi na menu

Jak funguje spolupráce s ortodontistou ?

Zdárný průběh léčby na ortodoncii vyžaduje splnění určitých podmínek.

Kdy pacienta odeslat?

Některé vady si vyžadují individuální posouzení a není proto chybou odeslat pacienta na konzultaci dříve než by bylo potřeba.  Pacienty, kteří již opravdu vyžadují  ortodontickou léčbu přebíráme do naší péče. Pokud je na léčbu příliš brzy, vedme pacienty v patrnosti a sami stanovíme, kdy  nejlépe začít s ortodontickou léčbou.

Čím pacienta ke konzultaci vybavit?

Ortodontickou konzultaci provedeme na základě vašeho doporučení. To je  to jediné čím musí být pacient od vás vybaven. Pokud máte specifické požadavky je dobré je na doporučení uvést.

RTG snímky zhotovujeme na našem pracovišti (je-li potřeba). Pro diagnostiku v ortodoncii  používáme  nejčastěji snímky dva, OPG a profilový. Pokud byl pacientovi zhotoven v nedávné době OPG snímek, prosíme o jeho zapůjčení  (pokud je digitální nejlépe na CD či mailem). V opačném případě zhotovíme aktuální snímek u nás.

V jakém stavu pacienta odeslat na ortodoncii ?

Pro zahájení ortodontické léčby vyžadujeme sanovaný chrup. První konzultace může proběhnout již dříve než je sanace dokončena, neboť někdy lze zuby s nízkým biologickým faktorem ze sannace vyjmout (zuby určené k extrakci). Nasazení aparátu však proběhne až po dokončení sanace. Za vhodné považujeme  zhotovení kontrolních  BTW snímků, pro diagnostiku počínajících aproximálních kazů a pro hodnocení stavu výplní (nejen). V průběhu léčby fixním aparátem není možné kvalitní BTW zhotovit.

Pacienti zamýšlení k ortodontické léčbě by měli mít dobrou úroveň hygieny a zdravý parodont. Pokud bude přítomen aktivní zánět dásní a pacient navštěvuje svou dentální hygienistku, odesíláme na recall, případně k parodontologovi.

Pacienti, kteří nemají dásně v pořádku a nejsou nikde sledováni mohou přejít do péče naší dentální hygienistky. 

Na co je nutné myslet ?

Pokud je plánována ortodontická léčba, je vhodné ponechat některé výkony až po konzultaci s ortodontistou. Jedná se zejména o preparaci na korunky a můstky a zhotoveni definitivních protetických prací. Na  povrch (metalo)keramických korunek nelze nalepit ortodontický zámek  bez jejich poškození.  Dalším typem ošetření , který je někdy  vhodné odložit je endodontické ošetření kanálku zubu. Pokud bude v plánu léčení stanoven extrakční postup, extrahovat se budou zuby s nejnižším biologickým faktorem, tj. zuby nevitální a zuby  vyžadující rozsáhlou rekonstrukci.

 ZPĚT